Ciasto Królowa Śniegu

  • wyświetlono: 4258 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Za oknem cudna zima nastała a ja do swojej kuchni zaprosiłam przepiękną Królową Śniegu ale w postaci ciasta,które jest niebiańsko pyszne.Polecam

IMG_20191107_130723
  • 180min

Składniki

Ciasto Biszkopt
4 jaja,
1 szklanka mąki,
2/3 szklanki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki oleju,


Niebieski krem:
1 śmietankowy budyń,
2 szklanki mleka,
2 łyżki cukru,
1 niebieska galaretka,
1 paczka delicji pomarańczowych

Biały krem:
1 galaretka agrestowa
3/4 szklanki wody,
5-6 łyżek cukru pudru,
400 g śmietany kremówki,


Niebieska warstwa:
2 galaretki niebieskie,
500ml wody,

Dekoracja
cukrowe ozdoby
beziki
300ml śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Królowa Śniegu

  • 1. Biszkopt:
    BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno,pod koniec dodawaj stopniowo cukier,następnie dodawaj żółtka mieszaj na najniższych obrotach,dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej i wymieszaj łyżką do połączenia składników. Formę 28cm wyłóż papierem do wypieków, wlej ciasto i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni Biszkopt wyjmij z piekarnika i wystudź. Biszkopt nasącz ponczem cytrynowym.
  • 2. Krem niebieski:
    Budyń ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Zestaw z ognia, wsyp galaretkę i dokładnie wymieszaj. Gdy masa przestygnie wyłóż ją na biszkopt. Ciasto wstaw do lodówki. Gdy krem stężeje ułóż na nim delicje jedną obok drugiej,ponownie wstaw ciasto do lodówki.
  • 3. Krem biały:
    Galaretkę agrestową rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstaw, powinna być mocno schłodzona, ale nie stężała. Kremówkę ubij na sztywną z cukrem pudrem. Ciurkiem wlewaj zimną galaretkę cały czas miksując. Gdy składniki się połączą krem wyłóż na delicje. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
  • 4. Krem jasnoniebieski:
    Galaretkę agrestową rozpuść 200 ml gorącej wody,odstaw do schłodzenia(galaretka nie może stężeć). Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem,wlewaj zimną galaretkę cały czas miksując.Gdy składniki się połączą wyłóż gotowy krem na delicje.Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
    Smacznego!

Porady

Biszkopt warto nasączyć ponczem,dzięki temu ciasto smakuje lepiej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciegalaretkabiszkoptkremówkaponczKrólowa ŚnieguniebieskaFrozen30

Komentarze

Podobne przepisy

Królowa truskawka w cieście kruszonkowym

Dodane przez: ewaeu

Królowa truskawka w cieście kruszonkowym

Truskawki, truskawki, truskawki...

Szarlotka

Dodane przez: Ika 1961

Szarlotka-niezwykły smak i aromat tego popularnego...

Jesienią gdy jabłka są najsmaczniejsze...

Torcik biała królowa

Dodane przez: monikaT83

Torcik biała królowa

Niezbyt trudne, stosunkowo szybko...

Beza Pavlova

Dodane przez: soowka

Beza Pavlova - królowa na stole

Mówią, że zrobienie bezy jest arcytrudne....

Ciasto Shrek

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Shrek

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto...

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE