wyświetlono: 185 |dodany do książki kucharskiej: 1 |polecenia: 0
Ciasto galaretkowe na biszkopcie. Ciasto z masą budyniową i pianką serową. Ciasto udekorowane niebieską galaretką i posypką cukrową. Ciasto dla dzieci na Dzień Dziecka albo I Komunię Św. czy urodziny.
BISZKOPT :
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-2 budynie waniliowe po 40 g.
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWO-JAGODOWA:
-900 ml. mleka
-70 g. cukru
-2 budynie śmietankowe
-125 ml. soku z czarnych jagód
-100 g. masła
-1 galaretka jagodowa
CIASTKA:
-ok. 50 g. mini biszkopcików
PIANKA SEROWA :
-750 ml. wody
-3 galaretki niebieskie (tu z owoców leśnych)
-500 g. sera z wiaderka
-500 ml. mleka skondensowanego niesłodzonego
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
GALARETKA:
-3 galaretki borówkowe
-1 l. wody
DEKORACJE:
-Mix dekoracyjny Błękitna Laguna ok. 27 g.
Ciasto a'la królowa śniegu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąki z proszkiem, budyniem i jednocześnie mieszać łopatką. Wymieszać dokładnie ale nie za długo. Przelać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. w 175 *.
2.Zdjąć skórkę z biszkoptu, zapobiegnie to odklejaniu warstw. Przygotować blaszkę, taką jak piekł się biszkopt 30x40 cm. Zabezpieczyć wyżej boki blaszki, papierem i wysokim rantem. Włożyć tam biszkopt.
3.masa budyniowo- jagodowa- Budynie rozmieszać z 1/2 szklanką mleka i sokiem jagodowym. Resztę mleka wlać do garnka dodać cukier i zagotować. Ugotować budyń, zdjąć z pieca i wmieszać do rozpuszczenia najpierw galaretkę a potem masło. Ostudzić do letniego, często mieszając i wylać na biszkopt.
4.Poukładać biszkopciki i ciasto schłodzić.
5.pianka- Galaretki rozpuścić w przegotowanej i gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Ser z mlekiem skondensowanym ubić z pudrem i fixem. Potem dolewać tężejącą galaretką i zmiksować. Wylać do blaszki, rozprowadzić i schłodzić.
6.galaretka- Galaretki rozpuścić jak poprzednio i ostudzić do lekkiego tężenia. Wylać na ciasto i ponownie schłodzić.
7.dekoracje- Posypką cukrową najlepiej posypać przed krojeniem ciasta, bo może wodą podejść. Robiłam dwa takie ciasta, ale każde osobno.
Komentarze