Królewiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na ciasto miodowe zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki.
2.Z podanych składników robimy i pieczemy biszkopt, studzimy. Przekrawamy na pół.
3.Robimy masę budyniową: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim oba rodzaje mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotują ce się mleko wlewamy mleko z mąkami, gotujemy do momentu, aż zrobi się budyń. Po ostudzeniu robimy krem z margaryną (do ubitej margaryny dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu). Dzielimy na dwie części.
4.Robimy masę jabłkową: jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Możemy skropić kwaskiem cytrynowym, by nie ściemniały. Gotujemy wodę z cukrem, dodajemy jabłka i gotujemy, aż całkiem zmiękną. Dzielimy na dwie części.
5.Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy do podzielonych wcześniej jabłek.
6.Przełożenie ciasta od dołu:
miodownik
połowa jabłek z żółtą galaretką
połowa masy budyniowej
połowa biszkoptu
czerwona masa jabłkowa
połowa biszkoptu
połowa masy budyniowej
połowa jabłek z żółtą galaretką
miodownik
Gotowe ciasto polewamy polewą.
Porady
Ciasto najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.
Komentarze