Królewiec z jabłkami

4.48 (162 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pieczenie ciast sprawia mi wielką radość, a bliscy rozkoszują się smakiem moich wypieków.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:

    Ciasto miodowe:
    30 dag mąki
    15 dag margaryny
    2 łyżki miodu
    1 płaska łyżeczka sody
    1 jajko
    10 dag cukru
    2 łyżeczki kwaśnej śmietany

    Biszkopt:
    6 jajek
    6 łyżek mąki pszennej
    6 łyżek mąki ziemniaczanej
    12 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    0,5 litra mleka
    1 cukier waniliowy
    1 kostka margaryny
    15 dag cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Masa jabłkowa:

    1 kg jabłek
    pól szklanki wody
    1 szklanka cukru (lub mniej w zależności od jabłek)

    Dodatkowo:
    2 galaretki różnego koloru (np. żółta i czerwona)
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Królewiec z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto miodowe zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki.
  • 2. Z podanych składników robimy i pieczemy biszkopt, studzimy. Przekrawamy na pół.
  • 3. Robimy masę budyniową: odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy w nim oba rodzaje mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotują ce się mleko wlewamy mleko z mąkami, gotujemy do momentu, aż zrobi się budyń. Po ostudzeniu robimy krem z margaryną (do ubitej margaryny dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu). Dzielimy na dwie części.
  • 4. Robimy masę jabłkową: jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Możemy skropić kwaskiem cytrynowym, by nie ściemniały. Gotujemy wodę z cukrem, dodajemy jabłka i gotujemy, aż całkiem zmiękną. Dzielimy na dwie części.
  • 5. Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodajemy do podzielonych wcześniej jabłek.
  • 6. Przełożenie ciasta od dołu:
    miodownik
    połowa jabłek z żółtą galaretką
    połowa masy budyniowej
    połowa biszkoptu
    czerwona masa jabłkowa
    połowa biszkoptu
    połowa masy budyniowej
    połowa jabłek z żółtą galaretką
    miodownik

    Gotowe ciasto polewamy polewą.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować