Królewiec z dodatkiem marmolady

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto które znałam od małego, teraz jednak postanowiłam go wzbogacić o warstwę marmolady - dzięki niej prezentuje sie i smakuje równie wyjątkowo.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO MIODOWE:

    30 dag mąki
    15 dag cukru kryształu
    2 łyżki miodu
    1 łyżka wody
    1 żółtko
    15 dag margaryny
    1 łyżeczka sody

    BISZKOPT:

    4 jaja
    1 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. cukru
    2 łyżki wody

    MASA:

    250 dag masła
    15 dag cukru kryształu
    1/2 l mleka
    2 cukry waniliowe
    1 łyżka mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżki maki ziemniaczanej

    POLEWA:

    1/3 kostki masła
    1 łyżka wody
    1 łyżka kakao
    4 łyżki cukru

    PONADTO:

    kwaśna twarda marmolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Królewiec Budynie Marmolady

Królewiec z dodatkiem marmolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto miodowe zagnieść dokładnie i podzielić na 2 części.
    Obie części rozwałkować na cienkie placki i wyłożyć nimi blaszki o wymiarach 21x33.
    Piec ok 10 min w 200 stopniach do lekkiego zrumienienia.
  • 2. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Żółtka wymieszać z wodą, dodać do piany, nadal ubijając.
    Przesianą mąkę wymieszać delikatnie z przygotowaną masą jajeczną. Upiec biszkopt w tej samej blaszce co placki miodowe, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 min w 180 stopniach.
  • 3. W odrobinie mleka rozmieszać obie mąki, resztę zagotować z cukrami i masłem. Gdy mleko zawrze - ugotować budyń, wlewając mieszankę mąk. Budyń podzielić na 2 części, przestudzić.
  • 4. Na placek miodowy wyłożyć połowę budyniu. Biszkopt posmarować marmoladą. Posmarowaną stroną przyłozyć do przestygniętej masy budyniowej. Wierzch biszkoptu równnież pokryć marmoladą. Wyłożyć drugą część masy i przykryć kolejnym plackiem miodowym. Delikatnie docisnąć.
  • 5. Podane składniki na polewę połączyć i zagotować na małym ogniu ciągle mieszając. Po delikatnym przestudzeniu polać ciasto - wyrównując polewę.

Porady

Marmoladę można pominąć, lecz dzięki niej ciasto ma delikatny kwaskowy posmak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować