Ciasto królewiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki do ciasta miodowego połączyć na stolnicy, wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na wymiary klasycznej, prostokątnej blaszki do pieczenia. Piec na złoty kolor ok.15-20 min. w temp.180 stopni.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać po jednym żółtku.Zmiksować. Następnie w osobnej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewniana łyżką. Ciasto przelać do klasycznej prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 min. w temp.180 stopni.
Masa budyniowa:
Z 2 szklanek mleka odlać pół szklanki a resztę zagotować razem z cukrami. W połowie szklanki mleka rozpuścić maki i wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodać kawałki margaryny i mieszać by się rozpuściły. Jeszcze gorącą masą przełożyć placki w kolejności : 1 płat ciasta miodowego, połowa masy budyniowej, biszkopt, masa budyniowa, ciasto miodowe.
Porady
Ciasto to najlepiej smakuje na drugi dzień, jak nawilgnie i stanie się miękkie.
Komentarze