Ciasto Królewiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

W sam raz na niedzielny deser

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
    -300g mąki pszennej
    -3/4 szklanki cukru
    -2 łyżki ciepłego, płynnego miodu
    -1 łyżeczka sody oczyszczonej
    -150g margaryny
    -1 całe jajko
    Biszkopt:
    -5 jaj
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka wody
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
    -2 szklanki mleka
    -0,5 szklanki cukru
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka mąki pszennej
    -1 op. cukru waniliowego
    -1 kostka margaryny (250g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto królewiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki do ciasta miodowego połączyć na stolnicy, wyrobić i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na wymiary klasycznej, prostokątnej blaszki do pieczenia. Piec na złoty kolor ok.15-20 min. w temp.180 stopni.
    Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodać po jednym żółtku.Zmiksować. Następnie w osobnej misce połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewniana łyżką. Ciasto przelać do klasycznej prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 min. w temp.180 stopni.
    Masa budyniowa:
    Z 2 szklanek mleka odlać pół szklanki a resztę zagotować razem z cukrami. W połowie szklanki mleka rozpuścić maki i wlać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Do gorącego budyniu dodać kawałki margaryny i mieszać by się rozpuściły. Jeszcze gorącą masą przełożyć placki w kolejności : 1 płat ciasta miodowego, połowa masy budyniowej, biszkopt, masa budyniowa, ciasto miodowe.

Porady

Ciasto to najlepiej smakuje na drugi dzień, jak nawilgnie i stanie się miękkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować