Krokiety z wafli

4.92 (216 ocen)

  • 20 min

Krokiety z farszem z karkówki, kapusty białej i pieczarek, zwijane na waflu i panierowane w jajku i bułce.

  • 20 min

Składniki:

  • - 1 mała biała kapusta
    - 500 g pieczarek
    - 500 g karkówki
    - wafel do zwijania krokietów
    - 1 mała cebula
    - sól, pieprz do smaku
    - 4 łyżki natki pietruszki
    Panierka
    - 3 jajka
    - bułka tarta
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.92 (216 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety z wafli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety z wafli 1. - Kapustę pokroić na drobne kawałki gotować w posolonej wodzie przez 30 minut.
    - Cebulę obrać, pokroić i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać umyte i pokrojone pieczarki, przyprawić i poddusić 10 minut.
    - Karkówkę pokroić na drobne kawałki i obsmażyć na 3 łyżkach oleju, przyprawić i podlać odrobiną wody. Dusić przez około 20 minut.
    - Kapustę odcedzić, przestudzić i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
    - W maszynce zemleć kapustę, mięso i pieczarki z cebulą.
  • Krokiety z wafli 2. - Masę wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, podgrzać aby była gorąca, dodać natkę pietruszki.
    - Rozłożyć na stole wafle, kłaść łyżką gorący farsz i rozsmarować dokładnie na całej długości wafla.
    - Po 1-2 minutach , kiedy wafel zmięknie zwijać jak roladkę.
    - Roztrzepać jajka, posolić. Krokiety maczać w jajku, następnie w tartej bułce i smażyć na gorącym oleju z każdej strony, na koniec obsmażyć boki.
    - Podawać gorące z zieleniną i czerwonym barszczykiem.

Porady

Można kupić gotowe wafle do krokietów lub użyć dużych, przekrojonych na 3 paski. Muszą być jednak cieniutkie, z drobnymi wzorkami po obu stronach. Z tej porcji wyszło mi 15 krokietów, ale zrobiłam dość duże.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować