Ciasto salceson z wafli

4.49 (164 ocen)

  • Łatwy

U mnie w domu w zamierzchłych czasach PRL-u robiło się to ciasto i nazywało salcesonem. nie tak dawno odtworzyłem przepisy i zajada się nim kolejne pokolenie ;)

  • Łatwy

Składniki:

  • SKłADNIKI:
    - wafle tortowe: 4 sztuki
    - herbatniki opakowanie: 3 sztuki
    - orzechy włoskie (posiekane): 100 gramów
    - rodzynki małe: 100 gramów
    - cukier wanilinowy opakowanie: 1 sztuka
    - margaryna do ciast: 200 gramów
    - cukier biały kryształ: 1 szklanka
    - kakao: 4 łyżki
    - galaretka cytrynowa w proszku: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto salceson z wafli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na zimno z wafli zwane salcesonem 1. Wafle zawijamy w wilgotne ściereczki, żeby nam się ładnie zawijały i nie łamały
  • 2. W garnku na wolnym ogniu roztapiamy margarynę. Następnie dosypujemy cukier, cukier wanilinowy i kakao. Całość mieszamy.
  • 3. Dodajemy pokruszone herbatniki, orzechy i rodzynki cały czas mieszając
  • 4. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i dodajemy do masy. Podgrzewamy dalej - ciągle mieszając, aż masa będzie gęsta
  • 5. Masę równomiernie dzielimy i rozkładamy na wafle: wafel -> masa -> wafel - masa itd. Dokładnie po każdym położeniu wafla przyciskamy i ugniatamy. Ostatnia ( górna warstwa ) to musi być masa.
  • 6. Całość ściśle zwijamy w rulon, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na kilka godzin do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować