Krokiety w wersji uproszczonej... zwijane z wafli tortowych zamiast naleśników, z farszem podobnym jak do pierogów ruskich, czyli z ziemniaków i twarogu.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
ok. 600 g ziemniaków
250 g twarogu półtłustego
2 małe cebule
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
3-4 wafle kwadratowe (tortowe)
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
1 łyżka masła
olej do smażena
Krokiety ruskie z wafli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodze do miękkości. Studzimy. Dodajemy masło i tłuczemy na gładkie puree.
Twaróg przeciskamy przez praskę.
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Zeszkloną cebulę dodajemy utłuczonych ziemniaków i całość mieszamy z twarogiem. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem.
2.Gotowy farsz rozsmarowujemy na waflach. Czekamy, aż wafle zmiękną i zwijamy w roladę, a następnie kroimy na 3 lub 4 mniejsze kawałki/krokiety.
3.Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugim wysypujemy bułkę tartą.
Każdy krokiet obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor.
Komentarze