KROKIETY RUSKIE Z WAFLI

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Krokiety w wersji uproszczonej... zwijane z wafli tortowych zamiast naleśników, z farszem podobnym jak do pierogów ruskich, czyli z ziemniaków i twarogu.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 600 g ziemniaków
    250 g twarogu półtłustego
    2 małe cebule
    1 łyżeczka tymianku
    sól, pieprz
    3-4 wafle kwadratowe (tortowe)
    2 jajka
    1 szklanka bułki tartej
    1 łyżka masła
    olej do smażena
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Krokiety

Krokiety ruskie z wafli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodze do miękkości. Studzimy. Dodajemy masło i tłuczemy na gładkie puree.
    Twaróg przeciskamy przez praskę.
    Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Zeszkloną cebulę dodajemy utłuczonych ziemniaków i całość mieszamy z twarogiem. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem.
  • 2. Gotowy farsz rozsmarowujemy na waflach. Czekamy, aż wafle zmiękną i zwijamy w roladę, a następnie kroimy na 3 lub 4 mniejsze kawałki/krokiety.
  • 3. Na jednym talerzu rozbełtujemy jajka, a na drugim wysypujemy bułkę tartą.
    Każdy krokiet obtaczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złocisty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg Wafle Ziemniaki Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować