Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

4.99 (151 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

To moja ulubiona wersja krokietów. Chrupiąca panierka, pieczarki, ciągnący się ser .. do tego kubek barszczyku - pycha!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Naleśniki:
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki wody
    1/4 szklanki oleju
    1 szklanka mąki pszennej
    1 jajko
    szczypta soli

    Farsz:
    70 dag pieczarek
    1 duża cebula
    30 dag żółtego sera
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    jajko i bułka tarta do panierowania krokietów
Wystaw ocenę:

4.99 (151 ocen)

Zobacz również:

Krokiety Naleśniki

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, wodę, olej, jajko i mąkę dokładnie miksujemy, tak by masa nie miała grudek, dodajemy sól. Odstawiamy na pół godziny by ciasto "odpoczęło".
    Następnie smażymy cienkie naleśniki.
  • 2. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na 2 łyżkach oleju przez kilka minut.
    Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami i dodajemy do cebuli. Smażymy aż do odparowania wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy na bok do wystygnięcia.
    Ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami i łączymy z pieczarkami.
  • 3. Naleśniki smarujemy farszem serowo- pieczarkowym i formujemy krokiety.
    Każdego krokieta panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumienią z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować