Krokiety z pieczarkami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko, wodę, olej, jajko i mąkę dokładnie miksujemy, tak by masa nie miała grudek, dodajemy sól. Odstawiamy na pół godziny by ciasto "odpoczęło".
Następnie smażymy cienkie naleśniki.
2.Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na 2 łyżkach oleju przez kilka minut.
Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce z dużymi oczkami i dodajemy do cebuli. Smażymy aż do odparowania wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy na bok do wystygnięcia.
Ser ścieramy na tarce z dużymi oczkami i łączymy z pieczarkami.
3.Naleśniki smarujemy farszem serowo- pieczarkowym i formujemy krokiety.
Każdego krokieta panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż się zarumienią z każdej strony.
Komentarze