Krokiety z mięsem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tym razem chciałbym zaprosić wszystkich do spróbowania krokietów. To tak popularne danie, że bez żadnego ryzyka można stwierdzić, że właściwie każdy kiedyś je jadł, a i robić, też robiło już wielu... Ja tym razem chciałbym namówić wszystkich do przygotowania krokietów mięsnych z pieczarkami, zapiekanych w sosie śmietanowo-koperkowym. Niby krokiet to klasyka kulinarna, o której wiadomo wszystko, ale jak zwykle to dodatki i sposób finalnego przygotowania decydują o tym, że coś znanego potrafi zaskoczyć smakiem! Czy tak będzie i tym razem? Zapraszam was do przekonania się o tym samodzielnie je wykonując, według mojego przepisu, którego szczegóły i kolejność postępowania znajdziecie w zamieszczonym linku. Smacznego.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa z udek kurczaka

    500 g pieczarek

    250 g sera żółtego gouda

    5 łyżek oleju

    2 jajka

    szczypta soli

    1,5 szklanki mleka

    1,5 szklanki wody gazowanej

    2 szklanki mąki

    750 ml słodkiej śmietany 18%

    1,5 łyżki mąki

    1 pęczek koperku

    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krokiety z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krokiety z mięsem i pieczarkami 1. Mięso mielimy.

    Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z mięsem dusimy na rozgrzanym oleju, uprzednio oprószając solą, by pieczarki puściły wodę. Odparowujemy z nadmiaru płynu. Dodajemy starty ser, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



    Jajka ubijamy ze szczyptą soli.
    Następnie dodajemy mleko i wodę.
    Mąkę przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek wymieszanych z mlekiem i wodą.
    Miksujemy na gładko.
    Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.



    Na każdy z płatów ciasta układamy po dwie łyżki farszu, zawijamy w rulon, układamy w naczyniu żaroodpornym.



    Śmietanę mieszamy z mąką i koperkiem, dokładnie rozrabiamy, zalewamy krokiety i zapiekamy 25 min. w 180°C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować