Krokiety z kapustą i suszonymi grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mleko wlewamy do miski, dodajemy sól, jajko i stopniowo mąkę. Całość dokładnie wyrabiamy najlepiej mikserem. Konsystencja musi być coś ala śmietana 30%. Smażymy na patelni z obydwóch stron.
2. Grzyby suszone zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę, po tym czasie gotujemy aż do momentu odparowania wody, siekamy.
3. Kapustę dzielimy na 4 części, zalewamy wodą i gotujemy. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy poszatkowaną kapustę i grzyby, smażymy na wolnym ogniu często mieszając. W razie potrzeby dodajemy po trochu masła. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem.
4. Na każdego naleśnika przez środek wzdłuż nakładamy farsz, zwijamy krokiety.
Jajko rozbijamy wraz z mlekiem i śmietaną.
Panierujemy: bułka tarta - jajko - bułka tarta.
Smażymy na oleju z obydwóch stron na złoty kolor.
Komentarze