Krokiety z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszny farsz i chrupiąca panierka

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki:
    1,5-2 szklanki mąki
    pół szklanki mleka
    pół szklanki wody (najlepiej gazowanej)
    2 jajka
    szczypta soli

    Farsz:
    0,5 kg kapusty kiszonej
    800 gramów pieczarek
    3-4 cebule
    liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach
    sól, pieprz

    Panierka:
    bułka tarta
    jajko
    papryka ostra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Krokiety z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Usmażyć jak najcieńsze naleśniki. Wyłożyć na talerz i przykryć drugim talerzem (wtedy nie powinny popękać podczas zwijania).

    Kapustę gotować do miękkości z przyprawami. Następnie odcedzić, dobrze odcisnąć i pokroić na małe kawałki.

    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pieczarki pokrojone w kostkę i kapustę. Dusić całość około 30-40 minut i dobrze doprawić pieprzem i solą.

    Na naleśniki nakładać wystudzony farsz i zwijać w kopertę (dół i dwa boki do środka).

    Krokiety panierować w jajku roztrzepanym z ostrą papryką, a następnie w bułce tartej.

    Usmażyć z obu stron na złoty kolor.

    Idealne ze szklanką czerwonego barszczu.

Porady

Krokiety można zamrozić. Najlepiej zrobić to bez panierowania. Wtedy po odmrożeniu będą chrupkie jak świeże.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować