Kremowy żurek z boczniakami

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszny, gęsty, przepełniony smakiem! 🍄

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g boczniaków
    1 butelka zakwasu na żurek
    porcja wędzonych kości rosołowych
    400 g boczku wędzonego
    8 jajek na twardo
    100 ml słodkiej śmietanki
    2 marchewki
    sól, pieprz, majeranek
    3 l wody
    4 ząbki czosnku
    4 ziemniaki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Kremowy żurek z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wkładamy obrane marchewki oraz ziemniaki, wędzone kości rosołowe i odcięte skóry z boczku. Gotujemy do miękkości grzybów. Wyciągamy kości oraz skóry.

    Dolewamy słodką śmietankę, zakwas, dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz oraz majeranek.

    Całość miksujemy na gładki krem.

    Boczek kroimy w kostkę i smażymy, jajka gotujemy i obieramy.

    Podajemy ze świeżą natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować