1 filet z kurczaka
200 g boczniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz
tymianek (może być suszony)
posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka
100 g śmietany
200 g serka mascarpone
250 g makaronu najlepiej penne
oliwa do smażenia
Makaron z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Filet kroimy na małe kawałki, posypujemy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku (drugi zostaje do sosu), tymiankiem i skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z 3 łyżkami oliwy. Odstawiamy na pół godziny.
Cebulę i drugi ząbek czosnku siekamy i szklimy na oliwie, następnie dodajemy zamarynowanego kurczaka , a po obsmażeniu kurczaka, dodajemy na patelnię pokrojone na grubsze paski boczniaki. Całość zalewamy śmietaną rozrobioną z serkiem mascarpone. Sos doprawiamy sola i pieprzem do smaku oraz świeżo posiekaną natką pietruszki. Sos łączymy z makaronem.
Komentarze