Makaron z boczniakami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makaron z boczniakami i kurczakiem

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
    200 g boczniaków
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sok z 1/2 cytryny
    sól i pieprz
    tymianek (może być suszony)
    posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka
    100 g śmietany
    200 g serka mascarpone
    250 g makaronu najlepiej penne
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Makaron z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
    Filet kroimy na małe kawałki, posypujemy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku (drugi zostaje do sosu), tymiankiem i skrapiamy sokiem z cytryny wymieszanym z 3 łyżkami oliwy. Odstawiamy na pół godziny.
    Cebulę i drugi ząbek czosnku siekamy i szklimy na oliwie, następnie dodajemy zamarynowanego kurczaka , a po obsmażeniu kurczaka, dodajemy na patelnię pokrojone na grubsze paski boczniaki. Całość zalewamy śmietaną rozrobioną z serkiem mascarpone. Sos doprawiamy sola i pieprzem do smaku oraz świeżo posiekaną natką pietruszki. Sos łączymy z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Boczniaki Filet z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować