Kremowy sernik z rosą na bezowej piance

0 (0 ocen)

Sernik klasyczny, robię go od dawna. W wielu przepisach sa różne proporcje mleka, jajek oraz rodzaje półkruchego ciasta, stanowiącego spód. W moim masa serowa wychodzi bardzo kremowa a spód kruchy i maślany. Polecam wypróbowac ten przepis.

Składniki:

  • WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ

    Masa serowa:
    1 kg sera (używam wiaderkowego różnych firm)
    pół szklanki oleju rzepakowego
    szlanka cukru
    4 jajka
    łyżeczka cukru wanilinowego
    2 szklanki mleka
    budyń śmietankowy

    Ciasto półkruche:
    2 żółtka
    200 gram mąki tortowej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3-1/2 szklanki cukru
    łyżeczka cukru wanilinowego
    2 łyżki śmietany kwaśnej

    Bezowa pianka:
    4 białka
    3/4 szklanki cukru pudru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kremowy sernik z rosą na bezowej piance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przeisewamy makę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry. Na środek wbijamy żółtka i posiekane masło oraz śmietanę. Całość szybko zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy placek na wielkość blaszki, nakłuwamy widelcem i pieczemy do zezłocenia (ok.10 minut) w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Do misy miksera wlewamy mleko, olej, jajka - zaczynamy miksować. Dodajemy kolejno cukry, po łyżce sera i po trochę budyniu - miksujemy tylko do połączenia składników.
  • 3. Wylewamy mase serową na podpieczony spód, wkładamy do piekarnika na 45 minut - temperatura 180 stopni.
  • 4. W czasie pieczenia sernika białka ubijamy ze szczyptą soli, jak sa już sztywne zaczynamy dodawać po łyżce cukru pudru, w odstępach ok. 2 minutowych. Ubite białka wykładamy na upieczony sernik i wkładamy z powrotem do piekarnika, zmniejszmay temperaturę do 160-10 stopni i podpiekamy piankę aż sie lekko zezłoci. Po ok. 10 minutach wyciągamy sernik i wynosimy go do chłodnego miejsca-np. na balkon aby na jego powierzcchnii pojawiły się złote kropelki rosy.

Porady

Piekłam w tortownicy 26cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować