Biszkopt z rogalikami czekoladowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem,następnie dodać żółtka.Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto wylać na blachę o wymiarach 25cm x 40cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180ºC przez 30-40 minut.Po upieczeniu ciasto przekroić na pół.
2.Masa budyniowa:
Połowę mleka zagotować z cukrem.W pozostałej części roztrzepać żółtka ,mąkę pszenną, ziemniaczaną i kawę.Wlać do zagotowanego mleka i ugotować budyń. Margarynę utrzeć na puch,dodawać partiami zimny budyń.Na koniec wlać spirytus.
3.Masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki przegotowanej wody.Śmietanę ubić z cukrem.Pod koniec dodać przestudzoną żelatynę.
4.Polewa:
W 2 łyżkach wody rozpuścić żelatynę.Cukier,kakao,margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia się składników(nie dopuścić do zagotowania!!)Po przestudzeniu dodawać do łyżce śmietanę,Całość dobrze roztrzepać.
5.Przełożenie ciasta:
Biszkopt posmarować powidłami - masa budyniowa - rozłożyć rogaliki wciskając delikatnie w masę - masa śmietankowa - biszkopt - polewa - wiórki kokosowe
Komentarze