Kremowa zupa z dyni z limonką i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię, marchewkę i ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy taką ilością wody, aby wszystkie warzywa były nią przykryte. Gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa rozdrabniamy blenderem, tak aby powstał gładki krem. Jeśli wyjdzie za gęsty, to możemy go rozrzedzić dolewając trochę przegotowanej wody. Zupę obficie doprawiamy curry. Limonkę sparzamy i ścieramy na tarce skórkę z całej jej powierzchni na talerzyk. Z limonki wyciskamy sok i wlewamy go do zupy. Całość dokładnie mieszamy. Pieczywo kroimy w kostkę i kilka minut pieczemy w piekarniku, tak aby było chrupkie. Zupę nalewamy do miseczek, na środku robimy kleksa z jogurtu, posypujemy migdałami i skórką otartą z limonki. Na osobnym talerzu lub miseczce podajemy grzanki
Komentarze