Kremowa zupa z czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Wiosenna, zielona i zdrowa kremowa zupa. Jest wyrazista w smaku i pożywna. Rewelacyjnie smakuje z z podsmażoną szynka szwarcwaldzką i parmezanem.
Czosnek niedźwiedzi wpływa korzystnie m.in. na układ krążenia, reguluje ciśnienie krwi i zwalcza infekcje. To tylko kilka jego dobroczynnych dla naszego zdrowia niewłaściwości. Nadaje potrawom charakterystycznego smaku i aromatu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 60-70 g liści czosnku niedźwiedziego ( spora garść),
    4-5 ziemniaków ( ok. 500-600g),
    kawałek korzenia selera,
    2 ząbki czosnku,
    ok.1 litra wody lub bulionu warzywnego,
    sól, pieprz, pieprz cayenne,
    1-2 łyżki masła,
    ok. 100 ml śmietanki (opcjonalnie)
    2-3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej lub innej podobnej ( może być też boczek),
    starty parmezan,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kremowa zupa z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, selera kroimy w kostkę i dajemy do gorącego bulionu, dodajemy ząbki czosnku, gotujemy aż zmiękną (ok 20 min). Gdy będą już miękkie dodajemy czosnek niedźwiedzie (kilka listków zostawiamy do przybrania zupy) oraz masło i jeśli lubimy zabielone zupy to śmietankę, całość miksujemy blenderem na gładką jednolitą masę. Jeśli zupa potrzebuje to doprawiamy ją według własnego upodobania.
    Szynkę podsmażamy na lekko natłuszczonej patelni, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować