Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

  • wyświetlono: 249 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kruche ciasto podpieczone, delikatną masą wyłożone, całość jeszcze raz zapiekana i jako słodka tarta podana. Ser mascarpone z kilkoma składnikami zmiksowany i z physalis do ciasta dodany. Po upieczeniu i przestudzeniu, smak idealny, słodki, kremowy, genialny.

IMG_1210
  • 16 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

forma na tarte o średnicy 25 cm:
ciasto:

100 g schłodzonego masła,
300 g mąki pszennej,
2 kopiaste łyżki mąki krupczatki (30 g),
2 małe jaja (lub 1 duże),
15 g cukru pudru,
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,

masa:
2 jajka,
3 łyżki cukru trzcinowego (do smaku),
1 opakowanie budyniu z cukrem waniliowy smak (60 g),
100 ml słodkiej śmietanki 30%,
100 g białej czekolady,
500 g serka mascarpone,
ponadto:
ok 50 g physalis,
cukier puder trzcinowy.

Sposób przygotowania przepisu:

Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis

  • Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis1. Ciasto:
    Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki.
    Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia.
    Piekarnik nastawiamy na 200°C.
    Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.
    Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
    Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.
  • Kremowa rozkosz - tarta mascarpone z physalis2. Masa:
    Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

    Jajka miksujemy z cukrem na najwyższych obrotach na tzw. kogel –mogel.
    Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy śmietankę, lekko przestudzoną czekoladę,
    i budyń. Na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu.
    Masę przekładamy na podpieczone ciasto, na wierzchu, w odstępach układamy obrane owoce physalis.
    Tarte pieczemy w temperaturze 160°C, ok. 25 min.
    Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem.
    Tarte najlepiej schłodzić, w lodówce przez kilka godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mascarponetarta serowatarta na słodkotarta z mascarpone

Komentarze

Podobne przepisy

Malinowe z mascarpone

Dodane przez: 2milutka

Ciasto malinowe z mascarpone

Lekkie puszyste ciasto biszkoptowe,...

Ambasador z mascarpone

Dodane przez: anjaa

Ciasto Ambasador z mascarpone

Na słodko, ciasto Ambasador w mojej...

a

Dodane przez: angelika93

Ciasto Kubuś z mascarpone

Połączenie zwykłego ciasta Kubuś...

Ciasto wiśniowe z mascarpone.

Dodane przez: gogusia

Ciasto wiśniowe z mascarpone.

Dziś proponuję ciasto kruche z...

tarta

Dodane przez: Habibi Chi

Tarta kakaowa z mascarpone i owocami

Ciężko zdecydować się jakie owoce...

Gruszkowe ciasto z mascarpone

Dodane przez: Jaga85

Gruszkowe ciasto z mascarpone

Gruszki to owoce, które kojarzą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE