CIASTO KREMOWA KOSTKA z GRUSZKĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Połączenie delikatnego ryżowego biszkoptu, którego nie trzeba go dodatkowo nasączać, aksamitnego kremu budyniowego, kwaskowatego dżemu i karmelizowanych gruszek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • (forma25x30)

    biszkopt (bezglutenowy):
    5 jajek
    1 szklanka mąki ryżowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1/3 szklanki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    masa budyniowa:
    0,75 l mleka zwykłego lub sojowego
    2 budynie
    100 g masła
    2 łyżeczki soku z cytryny
    50 g białej czekolady
    (przy mleku sojowym dodajemy ekstrakt lub cukier waniliowy)
    dodatkowo:
    1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki lub z jagód
    4-5 gruszki
    4 łyżki cukru
    sok z 1 cytryny
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1,5 tabliczki białej czekolady
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Dżemy

Ciasto kremowa kostka z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek.
    Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
    Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części.
    masa budyniowa:
    Na mleku gotujemy budyń. Do ugotowanego budyniu dodajemy białą czekoladę, sok z cytryny i studzimy. Jeśli używamy mleka sojowego dodatkowo można dać troszkę ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy.
    Wystudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej na jednolita masę.
    karmelizowane gruszki:
    Gruszki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Zalewamy je sokiem z cytryny oraz posypujemy cynamonem, mieszamy dokładnie.
    Cukier rozpuszczamy na patelni lub w garnku, a kiedy zacznie się karmelizować dodajemy gruszki (można wrzucić też niewielki kawałek masła ok. 1 łyżki)
    Gruszki smażymy z każdej strony, ale nie za długo aby się nie rozpadały.
    wykonanie:
    Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem (użyłam jagodowego domowej roboty więc był trochę rzadszy)
    Na dżem wykładamy 3/4 masy budyniowej i przykrywamy ją kolejnym blatem biszkoptowym.
    Następnie powtarzamy wszystkie czynności.
    Na końcu na wierzch układamy przestudzone gruszki karmelizowane i polewamy je rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować