Krem z kukurydzy i brokułów

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dwukolorowy wiosenny krem z pestkami dyni

  • 45 min

Składniki:

  • Krem z kukurydzy:
    puszka kukurydzy 600g
    1/4 dużej cebuli
    1/2 dużej marchewki
    1/4 kostki rosołowej
    szczypta pieprzu
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

    Krem brokułowy:
    brokuły ok 600g
    1/2 dużej marchewki
    3/4 dużej cebuli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    3/4 kostki rosołowej
    4 ząbki czosnku

    dodatkowo: pestki dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z kukurydzy i brokułów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kukurydzę odcedzamy i wrzucamy do garnka, zalewamy wodą.
    Brokuły wrzucamy do garnka (jeśli są duże - rozdzielamy różyczki), zalewamy wodą.
    Cebulę i czosnek drobno siekamy.
    Marchew kroimy na średniej wielkości kawałki.
    Do garnka z kukurydzą dodajemy cebulę, marchew i doprawiamy - kostką, ziołami i pieprzem.
    Do garnka z brokułami dodajemy cebulę, marchew, czosnek, i doprawiamy - pieprzem i kostką.
    Zupy gotujemy - brokuły mają być miękkie - ale nie za bardzo - zupa powinna mieć żywy zielony kolor,
    jeśli je przegotujemy - będzie blada!
    Kukurydzę gotujemy ok 15 minut.
    Zupy blendujemy - warzywa plus 1/3 wywaru - gdy krem jest za gęsty, rozcieńczamy go.
    Sposób nakładania:
    kremy wlewamy do kubków (jak na kawę),
    i równocześnie wlewamy na talerz.
    Posypujemy pestkami dyni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować