Krem z fasoli z chrupiącym boczkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

jest wspaniały!!! nauczyłam się go robić po kursie, który prowadziła wspaniała włoska kucharka, więc polecam wypróbować włoską przystawkę!!

  • 20 min

Składniki:

  • Krem z fasolki z chrupiącym boczkiem (dla 6 osób)

    2 małe cebule
    tymianek
    rozmaryn
    2 pomidory
    30 gram masła
    3 ząbki czosnku
    3 puszki fasoli białej (600 gram lub ugotowanej)
    chili
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    6 plasterków boczku
    pietruszka- do dekoracji
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Krem z fasoli z chrupiącym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać czosnek, cebulę i drobno pokroić. Roztopić masło na patelni- wrzucić cebulę, czosnek, fasolkę i pomidory na ok 10 minut. Smażyć na małym ogniu systematycznie mieszając. Następnie przełożyć wszystko do pojemnika i blenderem zmiksować dodając koncentrat, śmietanę, zioła i przyprawy. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji- krem podzielić na porcje, przełożyć do szklanych pojemniczków bądź innych foremek. Boczek podsmażyć na patelni na chrupiące kawałki, udekorować nim i listkami pietruszki każdą porcję. Można serwować na ciepło i zimno.

Porady

Można serwować na ciepło i zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować