Piadina na slodko

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne ciasto które uwielbiają wszyscy włosi- takie twardsze naleśniki. Bardzo dobre na słono i słodko.

  • 30 min

Składniki:

  • (porcja na ok 10 placków)
    1 kg mąki typu ,,0”
    200 gram smalcu ( można go zastąpić oliwą i wodą - ale ja podaję tradycyjny przepis, choć i druga opcja jest pyszna)
    10 gram soli
    500 mi wody lub mleka (z mlekiem ciasto jest bardziej miękkie)

Piadina na slodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tu z nutellą, bitą śmietaną i owocami 1. Z podanych składników wyrobić ciasto, które następnie zawinięte w folię odstawiamy na 20-/30 minut. Ciasto dzielimy na części( no jedną piadinę przeznaczamy 100-120 gram ciasta. Delikatnie wałkujemy na równe okrągłe placki (typu pizza) o średniej grubości. Pieczemy na patelni- bez żadnych dodatków, nakłuwając widelcem z obu stron( najpierw część którą kładziemy od spodu, a następnie górę). Wspaniale pachną i smakują podawane na ciepło ale na zimno jako kanapka na drogę też się sprawdza.
    Tu piadina na słodko- posmarowana nutellą, bitą śmietaną i owocami- lub po prostu dżemem!!

Porady

Piadinę możemy jeść praktycznie ze wszystkim!! Wspaniale smakuje z każdą wędliną, salami, mortadelą, sałatą, rucolą, pomidorem, serem żółtym, serem białym (i takim do smarowania)ale i fetą- praktycznie możemy na każdy kawałek nałożyć coś innego. Ponieważ z podanego przepisu wychodzi ok 10-12 pianin tak spokojnie możemy(delikatnie) przesmażyć placki i zamrozić w zamrażarce. Wyciągnięte 10 minut przed ponownym przesmażeniem również smakują wspaniale.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy