Zupa z czrwonej fasoli z wędzonym boczkiem

4.46 (188 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Moja ulubiona zupa fasolowa,przepis mojej teściowej Urszuli..Polecam.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 op.fasoli kolorowej ok.1/2 kg.
    kość wędzona na wywar
    20 dag.boczku wędzonego
    20 dag.kiełbasy zwyczajnej
    3 duże ziemniaki
    1 duża marchewka
    1 por biała część
    50g.margaryny (dobrej jakości)
    2 płaskie łyżki mąki pszennej
    sól,pieprz,maggi,majeranek
    3-4 liście laurowe,ziele angielskie
    ok.1 łyżki octu spirytusowego 10%
    1/2 pęczka koperku
Wystaw ocenę:

4.46 (188 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa z czrwonej fasoli z wędzonym boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć w garnku na noc w zimnej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.Na drugi dzień dolewamy wody wrzucamy kość wędzoną ,boczek oraz kiełbasę.Jarzynę obieramy, płuczemy .Ziemniaki kroimy w kostkę gotujemy w osobnym garnku w lekko osolonej wodzie,resztę warzyw wrzucamy do wywaru.Gotujemy do miękkości na średnim ogniu.Po ugotowaniu się wyjmujemy wkład(oprócz fasoli). Kość obieramy z mięsa i wszystko siekamy w bardzo drobną kostkę(oprócz pora). Wrzucamy z powrotem do zupy wraz z ziemniakami.Na małej patelni roztapiamy margarynę dodajemy mąkę kilka chwil podsmażamy po czym wrzucamy do zupy mieszając aby nie powstały grudki.Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.Porcjujemy na talerze i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.SMACZNEGO.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować