Słodkie bułeczki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Miałam wenę twórczą na przygotowanie czegoś nowego - tak powstały bułeczki w trzech wersjach;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 650 gram mąki
    150 gram cukru
    100 gram masła
    25 gram drożdży
    2 jajka
    ½ szklanki mleka
    ½ szklanki wody

Słodkie bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dla rozpoznania piekłam w różnych foremkach 1. Zacznij pieczenie od wyrobienia zaczynu- czyli wymieszaj 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki, 2-3 łyżeczki letniego mleka i oczywiście drożdże. Wszystko delikatnie wymieszaj i odstaw w cieple miejsce na ok 30 min. W międzyczasie roztop masło i podgrzej mleko-by oba składniki ostygły przed zmieszaniem z mąką.
    Wymieszaj mleko ze szczyptą soli, zaczynem, letnim mlekiem z wodą, cukrem, roztrzepanym jajkiem i przestudzonym masłem. Ciasto poprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia na ok 60 minut.
    Następnie dzieląc na niewielkie kawałki- formujemy okrągłe bułeczki- możemy do nich włożyć dowolne nadzienie. Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok 25 minut w temp.180 stopni

Porady

Moje bułeczki zrobiłam w trzech opcjach: z nadzieniem z nutellli, przesmażonymi jabłkami z cynamonem i trzecie z budyniem pomarańczowym. Piekłam w foremkach silikonowych i z aluminium ale spokojnie możemy piec na blasze.

Komentarze

Podobne przepisy