Krem pieczarkowo-borowikowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dla mnie idealny! Smak i zapach grzybów idealnie komponuje się z aromatycznym smakiem pora.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg pieczarek
    2 małe paczuszki suszonych borowików
    2 kostki bulionowe
    1 kostka rosołowa
    1 udko z kurczaka
    1/2 pora
    pęczek pietruszki
    śmietana do dekoracji
    2 łyżki masła
    1,5 l wody
    kuleczki ptysiowe
    przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz, maga
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem pieczarkowo-borowikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone grzyby zalać szklanką wody i odstawić na 1-2 godz, aby namokły.
  • 2. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plasterki, dodać szczyptę soli i usmażyć na maśle w rondelku.

  • 3. Wodę wlać do garczka, dodać kostki bulionowe i rosołową, udko z kurczaka, wlać namoczone borowiki razem z wodą i gotować 20-25 min od chwili zagotowania.
  • 4. Pora pokroić w cieniutkie paseczki na małą patelnię, dodać łyżeczkę margaryny lub masła i smażyć aż zmięknie.
  • 5. Po zagotowaniu, gotowy wywar bulionowy odcedzić i postawić na malutkim ogniu, doprawiając solą, pieprzem, magą, bazylią i ziołami.
  • 6. Odcedzone borowiki, pora i pieczarki wrzucamy do blendera, dodajemy 3/4 szklanki gotowego bulionu i miksujemy na jednolitą masę. Wlewamy do garczka z przygotowanym wcześniej bulionem i mieszamy. Siekamy pietruszkę i dodajemy do kremu pieczarkowo-borowikowego.
  • 7. Krem rozlewamy do salaterek, dodajemy kilka kuleczek ptysiowych (8-10), dekorujemy delikatnie łyżeczką śmietany oraz listkiem pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować