Dla mnie idealny! Smak i zapach grzybów idealnie komponuje się z aromatycznym smakiem pora.
2 godz.
Składniki:
0,5 kg pieczarek
2 małe paczuszki suszonych borowików
2 kostki bulionowe
1 kostka rosołowa
1 udko z kurczaka
1/2 pora
pęczek pietruszki
śmietana do dekoracji
2 łyżki masła
1,5 l wody
kuleczki ptysiowe
przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz, maga
Krem pieczarkowo-borowikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone grzyby zalać szklanką wody i odstawić na 1-2 godz, aby namokły.
2.Pieczarki obrać ze skórki, pokroić w plasterki, dodać szczyptę soli i usmażyć na maśle w rondelku.
3.Wodę wlać do garczka, dodać kostki bulionowe i rosołową, udko z kurczaka, wlać namoczone borowiki razem z wodą i gotować 20-25 min od chwili zagotowania.
4.Pora pokroić w cieniutkie paseczki na małą patelnię, dodać łyżeczkę margaryny lub masła i smażyć aż zmięknie.
5.Po zagotowaniu, gotowy wywar bulionowy odcedzić i postawić na malutkim ogniu, doprawiając solą, pieprzem, magą, bazylią i ziołami.
6.Odcedzone borowiki, pora i pieczarki wrzucamy do blendera, dodajemy 3/4 szklanki gotowego bulionu i miksujemy na jednolitą masę. Wlewamy do garczka z przygotowanym wcześniej bulionem i mieszamy. Siekamy pietruszkę i dodajemy do kremu pieczarkowo-borowikowego.
7.Krem rozlewamy do salaterek, dodajemy kilka kuleczek ptysiowych (8-10), dekorujemy delikatnie łyżeczką śmietany oraz listkiem pietruszki.
Komentarze