Krem budyniowy z masłem

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Krem budyniowy na bazie masła to uniwersalny krem , który możemy zastosować do ciast tortów oraz deserów. Krem jest puszysty i bardzo smaczny. Taki krem możemy połączyć na przykład z rozkruszoną chałwą i mamy smaczny krem o smaku chałwy. Polecam.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • masło 200 g,
    budynie bez cukru 2 op. po 40 g
    mleko 2 szkl, ( 600 ml ),
    cukier 3 łyżki,
    cukier puder 2 łyżki,
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Krem budyniowy z masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondla z grubym dnem wlej mleko (2 szkl. ) dodaj 3 łyżki cukru i wymieszaj.
    Pozostałe mleko wymieszaj z budyniami ( po 40 g . 1 op ),
    Mleko z cukrem doprowadź do zagotowania , następnie zmniejsz płomień gazu i wlej dobrze wymieszany budyń z mlekiem cały czas mieszając.
    Gotuj mieszając tak długo aż budyń się ponownie zagotuje i zgęstnieje .
    Ugotowany budyń odstaw do całkowitego przestudzenia okrywają folią spożywczą.
    Masło prawdziwe bez domieszek (pamiętaj aby masło miało temperaturę pokojową)
    pokrój w kawałki i przełóż do wysokiego naczynia , dodaj 2 łyżki cukru pudru i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste .
    Następnie dodawaj stopniowo po łyżce całkowicie dobrze wystudzonego budyniu.
    Po każdej łyżce miksuj masę do całkowitego jej połączenia to znaczy że następną łyżkę budyniu dodawaj po całkowitym połączeniu się masła z budyniem i krem gotowy.
    Smacznego.

Porady

Porada; Krem budyniowy możesz przygotować na bazie domowego budyniu. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.68 (172 ocen)

Krem

To może cię zainteresować