Krem agrestowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Agrest niegdyś rósł w niemal każdym przydomowym ogródku. Dziś stracił nieco na popularności. Warto do niego wrócić nie tylko ze względu na pyszny, kwaskowy smak ale również bogactwo witamin. Zachęcam do przygotowania krem agrestowego do deserów, wypieków lub jedzenia samodzielnie.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na 4-6 porcje)

    850g agrestu (najlepiej zielonego)
    200g cukru
    8 żółtek
    250g masła
    opcjonalnie 2 łyżki koniaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Krem

Krem agrestowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Agrest myjemy na sitku, przekładamy do garnka razem z cukrem i gotujemy aż zacznie się rozpadać a cały cukier się rozpuści (około 01 minut). Owoce przecieramy przez sito i przekładamy ponownie do garnka, który umieszczamy w kąpieli wodnej tak aby dno naczynia nie dotykało wody. Do przetartego agrestu dodajemy żółtka jajek i cały czas mieszając czekamy aż krem zgęstnieje. Po tym czasie dodajemy pokrojone masło i opcjonalnie koniak. Dokładnie mieszamy. Serwujemy na ciepło lub zimno jako dodatek do deserów i wypieków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować