Dżem agrestowy

  • wyświetlono: 3303 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

W mojej rodzinie robi go każdy.Ja ten dżemik używam do tortu- jest idealny, do przełożenia wafli lub do naleśników. Moim domownikom smakuje, jedzą aż im się uszy trzęsą :)

alicjajanczak
  • 150min

Składniki

5 kg zielonego agrestu,
4-5 kg cukru,

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem agrestowy

  • 1. Agrest myjemy, obrywamy końcówki. Mielimy w maszynce do mięsa na środkowej siateczce.
  • 2. Do garnka z grubym dnem (lub prodziżu) mierzymy szklanką zmielony agrest i tyle samo szklanek dajemy cukru.
    Stawiamy na ogniu (kuchence) i czekamy do czasu zagotowania. Stawiamy na mały ogień i co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypalił.Gotujemy do czasu, aż dżem zrobi się brązowy i lekko zgęstnieje.
  • 3. Przygotowujemy słoiki małe myjemy je. Napełniamy gorącym dżemikiem i zakręcamy. Stawiamy do góry dnem. Gdy wystygną sprawdzamy czy się zatkały.Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego

Porady

Ja ten dżemik używam do tortu lub do naleśników. Moim domownikom smakuje, jedzą aż im się uszy trzęsą :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babciagrestdżemdżem agrestowy

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem agrestowy z imbirem

Dodane przez: igraszki losu

Dżem agrestowy z imbirem

Agrest w połączeniu z imbirem tworzą...

image-1m4miyw

Dodane przez: egelina

Agrestowy dżemik

Pyszny dżem o lekko kwaśnym smaku.

Konfitura agrestowa

Dodane przez: mariwanna

Konfitura agrestowa

gęsta, idealnie słodka, prawdziwa....

Dżem mirabelkowy

Dodane przez: Ania_L

Dżem mirabelkowy

Mirabelki to takie trochę zapomniane...

Kompot agrestowy na zimę

Dodane przez: Kloruś

Kompot agrestowy na zimę

Przedstawiam bardzo prosty kompot...

Dżem

Dodane przez: JulkaTomeczek

Dżem brzoskwiniowy

Warto poświęcić trochę czasu i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE