Dżem agrestowy

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz. 30 min

W mojej rodzinie robi go każdy.Ja ten dżemik używam do tortu- jest idealny, do przełożenia wafli lub do naleśników. Moim domownikom smakuje, jedzą aż im się uszy trzęsą :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 kg zielonego agrestu,
    4-5 kg cukru,
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Dżemy

Dżem agrestowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Agrest myjemy, obrywamy końcówki. Mielimy w maszynce do mięsa na środkowej siateczce.
  • 2. Do garnka z grubym dnem (lub prodziżu) mierzymy szklanką zmielony agrest i tyle samo szklanek dajemy cukru.
    Stawiamy na ogniu (kuchence) i czekamy do czasu zagotowania. Stawiamy na mały ogień i co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypalił.Gotujemy do czasu, aż dżem zrobi się brązowy i lekko zgęstnieje.
  • 3. Przygotowujemy słoiki małe myjemy je. Napełniamy gorącym dżemikiem i zakręcamy. Stawiamy do góry dnem. Gdy wystygną sprawdzamy czy się zatkały.Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego

Porady

Ja ten dżemik używam do tortu lub do naleśników. Moim domownikom smakuje, jedzą aż im się uszy trzęsą :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować