Kreatywna baba gryczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę.
Przekładamy do miski, skrapiamy sosem sojowym i posypujemy curry, mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Potem obsmażamy na łyżce oleju.
2.Kaszę gotujemy w 2 szklankach osolonej wody, lekko studzimy.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju, dodajemy do kaszy razem z jajkiem i kaszą manną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyrabiamy.
3.Okrągłe naczynie żaroodporne z nakrywką smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Wkładamy połowę kaszy, na nią dajemy mięso z kurczaka, lekko dociskamy i przykrywamy resztą kaszy.
Wyrównujemy powierzchnię, nakrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na pół godziny.
4.Śliwki myjemy, usuwamy pestki.
Kroimy w kostkę, suszone taż kroimy tylko drobniej.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wkładamy śliwki, smażymy aż się rozpadną, doprawiamy imbirem, blendujemy na gładką masę.Jeśli sos jest za gęsty dolewamy odrobinę wody i jeszcze raz zagotowujemy.
5.Upieczoną babkę dekorujemy śliwkami, pomidorkami i listkami natki, podajemy z sosem śliwkowym.
Porady
Babkę można upiec w formie sylikonowej, należy ją przykryć folią aluminiową.
Do sosu śliwkowego możemy użyć masła zamiast oleju.
Komentarze