Kreatywna rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso szynki rozcinamy tak aby powstał jeden duży płat. Rozbijamy tłuczkiem i posypujemy solą i pieprzem. Całość smarujemy musztardą i układamy pokrojony wcześniej na plastry boczek.
2.Cebulę kroimy w piórka i układamy na mięsie. Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki i również układamy. Posypujemy natką pietruszki, słodką papryką,tymiankiem, majerankiem i słodką papryką.
Wykładamy wcześniej ugotowany ryż, ścieramy na tarce cukinię. Dodajemy łyżkę startej marchewki.
3.Całość ciasno zwijamy i związujemy sznurkiem.
4.Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Obsmażamy z każdej strony na rumiano.
5.Roladę przekładamy do naczynia i układamy gałązkę rozmarynu. Obok układamy kawałki cebuli.
6.Przyrządzamy glazurkę.
Cały smak z patelni ( z obsmażenia mięsa) przelewamy do miseczki. Na patelnię wlewamy wodę, podgrzewamy i całość dolewamy do miseczki. Dodajemy miód, sól, pieprz, kminek i kilka ziaren jałowca. Mieszamy do jednolitej konsystencji.
7.Glazurą polewamy mięso i wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na 1,5-2 godziny.
W między czasie mięso cały czas polewamy sosem z naczynia.
8.Po upieczeniu odstawiamy mięso do odpoczynku na min. 20 minut.
Smacznego !
Komentarze