Kreatywna rolada

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Doskonała na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek.

Składniki:

  • a). Składniki podstawowe z zestawu A
    100g wędzonego boczku
    1/2 torebki ryżu
    1 cukinia

    b). Składnik podstawowy dodatkowy
    600g mięsa z szynki

    c). Składniki robocze
    1/2 cebuli
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka musztardy
    1 łyżeczka natki pietruszki
    1 łyżeczka startej marchewki
    gałązka rozmarynu
    olej (do obsmażenia mięsa)
    120ml wody
    1 łyżka miodu

    Przyprawy:
    sól
    pieprz
    tymianek
    majeranek
    papryka słodka
    1/2 łyżeczki kminku
    parę ziaren jałowca

    d). Dekoracja
    1/2 cebuli
    listki bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Wędliny

Kreatywna rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso z musztardą i boczkiem 1. Mięso szynki rozcinamy tak aby powstał jeden duży płat. Rozbijamy tłuczkiem i posypujemy solą i pieprzem. Całość smarujemy musztardą i układamy pokrojony wcześniej na plastry boczek.
  • przed zwinięciem 2. Cebulę kroimy w piórka i układamy na mięsie. Czosnek kroimy na cieniutkie plasterki i również układamy. Posypujemy natką pietruszki, słodką papryką,tymiankiem, majerankiem i słodką papryką.

    Wykładamy wcześniej ugotowany ryż, ścieramy na tarce cukinię. Dodajemy łyżkę startej marchewki.
  • rolada związana 3. Całość ciasno zwijamy i związujemy sznurkiem.
  • obsmażamy 4. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Obsmażamy z każdej strony na rumiano.
  • układamy w naczyniu 5. Roladę przekładamy do naczynia i układamy gałązkę rozmarynu. Obok układamy kawałki cebuli.
  • glazurka 6. Przyrządzamy glazurkę.
    Cały smak z patelni ( z obsmażenia mięsa) przelewamy do miseczki. Na patelnię wlewamy wodę, podgrzewamy i całość dolewamy do miseczki. Dodajemy miód, sól, pieprz, kminek i kilka ziaren jałowca. Mieszamy do jednolitej konsystencji.
  • przed pieczeniem 7. Glazurą polewamy mięso i wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na 1,5-2 godziny.
    W między czasie mięso cały czas polewamy sosem z naczynia.
  • po upieczeniu 8. Po upieczeniu odstawiamy mięso do odpoczynku na min. 20 minut.
    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować