Krążki drożdżowe na każdą okazję - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: drożdże pokruszyć, zalać 2 łyżkami ciepłego mleka, dodać 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, odstawić do wyrośnięcia drożdży. Następnie dodać pozostałe składniki, oprócz masła, wyrobić elastyczne ciasto, dodać jeszcze spirytus, wyrobić do wchłonięcia. Masło rozpuścić, dodać lekko przestudzone do ciasta i wyrabiać tak długo aż masło zostanie całkowicie wchłonięte przez ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. Potem przenieść na stolnicę, podsypaną delikatnie mąką, rozwałkować na placek o grubości 1 cm wykrawać okrągłe krążki lub o kształcie gwiazdki(u mnie pół na pół), środki wyciąć małą foremką w kształcie gwiazdki. Ułożyć w ciepłym miejscu na ściereczce w pewnych odstępach, by krążki podrosły. Smalec przełożyć na głęboką patelnię, podgrzać do temp. pieczenia. Najlepiej sprawdzić wrzucając malutki kawałek ciasta, jeśli wypłynie i będzie się smażył, wkładać krążki porcjami. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć na papierowy ręcznik celem osączenia ciasta z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone krążki posypać grubo cukrem pudrem.
Komentarze