Krążki drożdżowe na każdą okazję

4.48 (193 ocen)

  • 35 min

Ciastka na kazda okazje w gronie znajomych do kawy i herbaty. Zawsze sie udaja, proste w wykonaniu.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki:
    4 dag świeżych drożdży
    ½ kg mąki tortowej wrocławskiej
    4 żółtka
    Szczypta soli
    ½ szklanki ciepłego mleka
    6 płaskich łyżeczek cukru
    1 cukier waniliowy
    6 dag masła
    Cukier puder do posypania
    3 kostki smalcu
    1 łyżka spirytusu
Wystaw ocenę:

4.48 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Krążki drożdżowe na każdą okazję - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże pokruszyć, zalać 2 łyżkami ciepłego mleka, dodać 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru, odstawić do wyrośnięcia drożdży. Następnie dodać pozostałe składniki, oprócz masła, wyrobić elastyczne ciasto, dodać jeszcze spirytus, wyrobić do wchłonięcia. Masło rozpuścić, dodać lekko przestudzone do ciasta i wyrabiać tak długo aż masło zostanie całkowicie wchłonięte przez ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. Potem przenieść na stolnicę, podsypaną delikatnie mąką, rozwałkować na placek o grubości 1 cm wykrawać okrągłe krążki lub o kształcie gwiazdki(u mnie pół na pół), środki wyciąć małą foremką w kształcie gwiazdki. Ułożyć w ciepłym miejscu na ściereczce w pewnych odstępach, by krążki podrosły. Smalec przełożyć na głęboką patelnię, podgrzać do temp. pieczenia. Najlepiej sprawdzić wrzucając malutki kawałek ciasta, jeśli wypłynie i będzie się smażył, wkładać krążki porcjami. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Przełożyć na papierowy ręcznik celem osączenia ciasta z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone krążki posypać grubo cukrem pudrem.

Porady

1.Ciastka mozna tez polukrowac.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować