Krakowiaczek

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis z kursów gospodyń wiejskich

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - margaryna: 1 sztuka
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka: 3 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - kakao: 2 łyżki
    - dżem agrestowy: 400 gramów
    - kisiel cytrynowy: 4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kisiele Dżemy Jajko

Krakowiaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka 3/4 szklanki cukru , margarynę ucieramy , dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia .
  • 2. Ciasto zagniatamy dość szybko , dzielimy na dwie równe połowy , jedną część dzielimy jeszcze raz na połowę .
  • 3. Do jednej z tych części dodajemy kakao , białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną pianę do której dodajemy kisiel .
  • 4. Blaszkę smarujemy margaryną , wysypujmy dno wiórkami kokosowymi . Wylepiamy białą połową ciasta spód blaszki , smarujemy dżemem agrestowym , wykładamy równo pianę.
  • Krakowiaczek 5. Z dwóch części ciasta białego i kakaowego robimy kuleczki wielkości orzecha laskowego . Układamy na pianie rzędami , lekko naciskając .
  • Krakowiaczek 6. Pieczemy około 45minut w 180 stopniach Celsjusza
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować