Krakersowo-karmelowe marzenie

5 (183 ocen)

Nie przepadam za ciastami z masą krówkową. Jednak to jest całkiem inne, idealne niezbyt słodkie.

Składniki:

  • Masa budyniowa:
    2 żołtka
    litr mleka
    200 gram masła
    1,5 szkl mąki
    1 szkl cukru
    masa śmietanowa:
    400 ml mleka
    2 śnieżki na mleko
    ponadto: 3 paczki herbatników petit brenurre( ok 30 sztuk), 1,5 paczki krakersów(ok 50 sztuk), puszka masy krówkowej(460 gram), 2 łyżeczki żelatyny, pół tabliczki gorzkiej czekolady.
Wystaw ocenę:

5 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Herbaty

Krakersowo-karmelowe marzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masę krówkową gotujemy ok 30 minut. Herbatnikami wykładamy blaszkę o wymiarach 25/40.
  • 2. Gotujemy masę budyniową: 3 szklanki mleka zagotowujemy z masłe. Żołtka miksujemy z cukrem, mlekiem i mąką. Dodajemy do gotującego się mleka z masłem.W razie potrzeby gorąca masę miksujemy tak aby nie było grudek. Gorącą masę rozkładamy na herbatnikach. Przykrywamy krakersami.
  • 3. Na krakersy wykładamy masę krówkową. przykrywamy krakersami.
  • 4. Śnieżkę ubijamy z mlekiem, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody i przestudzoną. Ubitą masę wykładamy na ciasto. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę. Schładzamy ok 3 godzin. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Herbatniki Krakersy Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować