Jogurtowy serniczek

0 (0 ocen)

pyszny serniczek na bazie jogurtu typu greckiego

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 jajka
    2 szkl mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    pół szkl cukru
    3/4 kostki margaryny
    masa:
    5 białek
    2 jogurty greckie po ok 400gram, np tolonis(z biedronki)
    3 budynie śmietankowe po 40 gram
    6 łyżek oleju
    1 szkl cukru

Jogurtowy serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na połowę. Połową ciasta wylepiamy nim blaszkę 23/35.
  • 2. Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy budyń na przemian z gurtami. Na koniec dolewany olej. Powstałą masę wylewany na ciasto.
  • 3. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto.
  • 4. Pieczemy 1 godz w 180 stopniach. Smacznego:)

Porady

Zamiast jogurtu greckiego można użyć jogurtu bakoma bardzo gęsty. ciasto kruche można zastąpić herbatnikami. warto też dodać ulubione bakalie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy