Krabowe parówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozrób drożdże z cukrem i dwoma łyżkami mleka - odstaw na chwilę. Resztę składników - poza mlekiem, białkami i parówkami połącz w dużej misce. Dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto dolewając stopniowo i według potrzeb ciepłe mleko. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm i potnij na paski o szerokości 2 cm. Parówki przekrój na pół. Każda połówkę obwiń od przeciętego końca kawałkiem ciasta lekko go na siebie nakładając. Parówki odłóż na wyłożoną papierem blachę - zachowaj odstępy. Kawałek ciasta odłóż na później. Gdy wszystkie parówki będą obwinięte, to z pozostałego ciasta rób małe kulki, zamocz je w roztrzepanym białku i przyklej jako oczy. Zrób z ciasta odnóża kraba - wąskie prostokąty przetnij wzdłóż do połowy, zamocz w białku i przyklej po obu bokach kraba. Możesz ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, wtedy się ładnie zrumieni w pieczeniu.
Parówki piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 25 minut - do zrumienienia. Najlepiej podawać na ciepło, a dla lepszego efektu oczy można posmarować odrobiną majonezu i przykleić do niego czarny pieprz z ziarnach, albo kawałki czarnych oliwek.
Więcej zdjęć i zdjęcia z przygotowania na moim blogu - wypiekibeaty.wordpress.com
Komentarze