Chlebek surimi krabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę wraz z liściem laurowym smażymy na maśle z odrobiną oleju , na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, do momentu aż zmiękną tj. około 10 minut. Przełożyć na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym i zostawić do wystudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180C.
2.W tym czasie przygotowujemy ciasto: do miski wbijamy jaja, dodajemy mleko, oliwę i ubijamy przez chwile trzepaczką aż wszystko się ładnie połączy, a następnie powoli przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia nie przestając mieszać. Po chwili dodajemy sól, pieprz, ser i natkę, i ponownie mieszamy.
3.Keksówkę o wymiarach nie większych niż 25cm, smarujemy masłem, a na dno wlewamy centymetrową warstwę ciasta, na niej dowolnie układamy część paluszków krabowych i część marchewki ( paluszki można pokroić według uznania ), i zalewamy kolejną warstwą ciasta, tak aby zakryła surimi. Nakładamy resztę paluszków z marchewką, zostawiając kilka surimi do dekoracji na wierzch ciasta. Ponownie zalewamy pozostałym ciastem i na górze dowolnie układamy paluszki.
Pieczemy w gorącym piekarniku przez 40 do 50 minut.
4.Studzimy w foremce. Chlebek pyszny jest na ciepło, doskonały również na zimno!
Ja użyłam całych paluszków surimi, by ciasto wyglądało ciekawie po przekrojeniu, ale równie dobrze można je pokroić i wymieszać razem z ciastem, przed włożeniem do foremki.
Komentarze