Chlebek Surimi Krabowe

5 (1 ocen)

  • Łatwy

Jeśli lubisz owoce morza i ryby, na pewno będzie Ci smakował ten chlebek z paluszkami krabowymi surimi. Jest puszysty, szybki i bardzo smaczny...

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna (np. tortowa ): 150 gramów
    - mleko: 200 mililitrów
    - oliwa z oliwek extra vergine: 85 mililitrów
    - jaja: 3 sztuki
    - starty ser Gruyère lub dowolny ser żółty: 100 gramów
    - proszek do pieczenia: 10 gramów
    - szczypta soli morskiej: 1 szczypta
    - posiekana świeża natka pietruszki: 2 łyżki

    - paluszki krabowe surimi: 200 gramów
    - marchewka pokrojona w kosteczkę: 200 gramów
    - liść laurowy: 1 sztuka
    - świeżo mielony czarny pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ryba

Chlebek surimi krabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek Surimi Krabowe 1. Marchewkę wraz z liściem laurowym smażymy na maśle z odrobiną oleju , na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, do momentu aż zmiękną tj. około 10 minut. Przełożyć na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym i zostawić do wystudzenia.
    Piekarnik nagrzewamy do 180C.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy ciasto: do miski wbijamy jaja, dodajemy mleko, oliwę i ubijamy przez chwile trzepaczką aż wszystko się ładnie połączy, a następnie powoli przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia nie przestając mieszać. Po chwili dodajemy sól, pieprz, ser i natkę, i ponownie mieszamy.
  • Chlebek Surimi Krabowe 3. Keksówkę o wymiarach nie większych niż 25cm, smarujemy masłem, a na dno wlewamy centymetrową warstwę ciasta, na niej dowolnie układamy część paluszków krabowych i część marchewki ( paluszki można pokroić według uznania ), i zalewamy kolejną warstwą ciasta, tak aby zakryła surimi. Nakładamy resztę paluszków z marchewką, zostawiając kilka surimi do dekoracji na wierzch ciasta. Ponownie zalewamy pozostałym ciastem i na górze dowolnie układamy paluszki.
    Pieczemy w gorącym piekarniku przez 40 do 50 minut.
  • Chlebek Surimi Krabowe 4. Studzimy w foremce. Chlebek pyszny jest na ciepło, doskonały również na zimno!
    Ja użyłam całych paluszków surimi, by ciasto wyglądało ciekawie po przekrojeniu, ale równie dobrze można je pokroić i wymieszać razem z ciastem, przed włożeniem do foremki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krab Owoce Ryby Surimi (paluszki krabowe)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować