Kotlety ziemniaczane z serem

4.48 (141 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam dwie córki, gotuję codziennie. I ja, i moja rodzina nie przepadamy za mięsem, jadamy przeważnie dania jarskie, często z ziemniaków.

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
    łyżeczka masła
    2 surowe żółtka
    2 łyżki drobno startego żółtego sera
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    bułka tarta do panierowania
    jajko
Wystaw ocenę:

4.48 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety ziemniaczane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki myjemy, obieramy,gotujemy, odparowujemy i studzimy. Następnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem na gładkie purée. Przekładamy do miski. Dodajemy miękkie masło,
    żółtka, starty żółty ser i mieszamy na gładką masę.
  • 2. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miskę przykrywamy i na pół godziny wkładamy do lodówki.
  • Kotlety ziemniaczane z serem 3. Wilgotnymi dłońmi odrywamy kawałki masy i formujemy niewielkie podłużne kotlety, starając się, by były jednakowej wielkości.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki obtaczamy najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki
    smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor. Podajemy od razu po usmażeniu.

Porady

● Kotlety będą doskonale smakować, jeśli do masy ziemniaczanej dodamy odrobinę świeżych lub suszonych ziół, np. bazylii, tymianku, lub papryki w proszku. ● Do kotlecików doskonale pasuje sos o zdecydowanym smaku, np. pomidorowy lub grzybowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować