Kotlety z pstrąga

4.92 (26 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Doskonałe na piątkowy obiad, ale nie tylko. Sprawdza się również na świątecznym stole. Jeśli znudziły się nam panierowane filety, to takie kotleciki będą ciekawą odmianą. Idealne do rybnych burgerów.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki: (na ok. 4 porcje)
    • ok. 400-450 g wyfiletowanego pstrąga ( może być także inna ryba),
    • ok. 50-60 ml bulionu warzywnego,
    • ok. 3-4 łyżki bułki tartej + trochę do panierki,
    • ok. 1-2 łyżki otrębów owsianych,
    • 1 jajko,
    • 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
    • 1 mała cebulka,
    • 1 łyżeczka suszonych warzyw,
    • 1-2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki (lub koperku),
    • przyprawa do ryb (opcjonalnie), sól, świeżo mielony pieprz,
    • masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.92 (26 ocen)

Zobacz również:

Kotlety rybne

Kotlety z pstrąga - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę tartą, otręby i suszone warzywa namaczamy w bulionie.
    Rybę rozdrabniamy (najlepiej widelcem), dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną cebulkę oraz powstałą masę z bułki, otrąb i suszonych warzyw i dokładnie mieszamy (całość najlepiej zmiksować). Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawiamy do smaku.
    Z masy rybnej formujemy kotlety (małe lub większe według upodobań), obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować