Pyszne kotlety dla miłośników pieczarek. Doskonałe na piątkowy obiad, ale nie tylko. Sprawdzą się również na wigilijnym stole. Można podać z sosem lub surówką.
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
Składniki: ok 8-10 szt
• 6-7 dużych pieczarek,
• 1 duża cebula,
• 2 szklanki płatków owsianych,
• 2 szklanki wody,
• 2 jajka,
• 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki( może być suszona),
• ½ szklanki bułki tartej do masy + do panierowania,
• sól, pieprz do smaku,
• olej i masła do smażenia,
Kotlety pieczarkowe z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oraz cebulę drobno kroimy, podsmażamy z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu, do momentu aż odparuje cały płyn, studzimy.
Płatki zalewamy wodą i gotujemy, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
Wszystkie składniki razem mieszamy, aby powstała jednolita masa.
Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoto. Smacznego!
Komentarze