Kotlety jaglane z tuńczykiem i suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Mega smaczne połączenie kaszy jaglanej, tuńczyka, suszonych pomidorów i kilku innych dodatków. Podane z lekką sałatką stanowią syty i pełnowartościowy posiłek.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
    1 puszka (130 g po odsączeniu) tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    8 suszonych pomidorów
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 duże jajko
    2-3 łyżki bułki tartej
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    1/2 łyżeczki tymianku
    Dodatkowo:
    olej (do smażenia)
    bułka tarta (do panierowania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Kotlety rybne

Kotlety jaglane z tuńczykiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną kilkukrotnie przepłukać pod bieżącą wodą, gotować w osolonym wrzątku pod przykryciem ok. 20 minut. Odcedzić, porządnie odsączyć i przestudzić. Na łyżce oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać do kaszy. Tuńczyka odsączyć z zalewy przełożyć do pozostałych składników. Dodać posiekane suszone pomidory, natkę pietruszki, przeciśnięty czosnek i przyprawić do smaku. Masę schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Schłodzoną masę wymieszać z jajkiem i bułką tartą. Zwilżonymi rękami formować kotlety i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć do zarumienienia z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować