Kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką

5 (3 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy, a urozmaici obiad.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
    30dag pieczarek
    1 mała czerwona papryka
    3 cebule
    Żółty ser
    Majonez
    Sól, pieprz
    Tymianek
    Olej
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Schabowy

Kotlety schabowe zapiekane pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki umyć i bardzo drobno pokroić. Jedną cebulę obrać i posiekać. Paprykę oczyścić i pokroić w cienkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i paprykę, chwilę przesmażyć. Dodać pieczarki, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, smażyć, aż woda odparuje. Odstawić. Gdy warzywa ostygną dodać 2-3 łyżki majonezu wymieszać.
    Kotlety schabowe lekko naciąć, doprawić solą i pieprzem.
    Pozostałe dwie cebule obrać i posiekać w pióra. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, rozłożyć równomiernie cebule, na niej wyłożyć plastry kotletów schabowych, jeden koło drugiego. Na kotletach rozłożyć porcje farszu, przykryć startym na tarce serem,
    Zapiekać w piekarniku, w 160stopniach, na początku pod przykryciem, po 20-25 minutach ściągnąć przykrywkę i zapiekać do momentu stopienia sera.
    Kotlety podawać z ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty Papryka Pieczarki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować