Kotlety schabowe z cebulka i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać mak, wymieszać, chwilę smażyć, aż cebula się zeszkli. Odstawić.
Kotlety schabowe lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem. Mięso obtoczyć w mącę, następnie moczyć w rozbełtanych jajkach z około 2 łyżkami mleka, a na końcu obtoczyć w bułce tartej. Kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Usmażone kotlety ułożyć na patelni, jeden koło drugiego, na każdym ułożyć porcję cebulki i posypać startym na tarce żółtym serem. Smażyć na małym ogniu, pod przykryciem, do momentu stopienia sera.
Kotlety podawać z ziemniakami i surówką.
Komentarze