Kotlety schabowe z cebulka i makiem

5 (187 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy, a urozmaici obiad.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
    1 cebula
    1 łyżeczka maku
    kawałek żółtego sera
    2 jajka
    Odrobina mleka
    Bułka tarta
    Mąka
    Sól, pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety schabowe z cebulka i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać mak, wymieszać, chwilę smażyć, aż cebula się zeszkli. Odstawić.
    Kotlety schabowe lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem. Mięso obtoczyć w mącę, następnie moczyć w rozbełtanych jajkach z około 2 łyżkami mleka, a na końcu obtoczyć w bułce tartej. Kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
    Usmażone kotlety ułożyć na patelni, jeden koło drugiego, na każdym ułożyć porcję cebulki i posypać startym na tarce żółtym serem. Smażyć na małym ogniu, pod przykryciem, do momentu stopienia sera.
    Kotlety podawać z ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mak Schab Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować