kotlety pożarskie

4.5 (195 ocen)

  • 20 min

przepis otrzymałam od mojej mamy

  • 20 min

Składniki:

  • - 0,5 kg piersi z kurczaka,
    - garść pietruszki,
    - 2 jajka
    - 1/4 kostki masła,
    - bułka tarta,
    - garść płatków kukurydzianych,
    - olej,
    - pieprz biały (szczypta),
    - sól.
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety pożarskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowa masa 1. Mięso mielimy korzystając z maszynki. Następnie dodajemy pietuszkę. Bierzemy dwa żółtka, które ucieramy z masłem i dodajemy do mięsa z pietruszką.
  • upanierowane mięso 2. Następnie formujemy z masy kotleciki i obtaczamy: na początku w płatkach śniadaniowych, a potem w bułce tartej.
  • kotlety na patelni 3. Smażymy mięso na oleju, aż się zarumienią z obu stron. Możemy je smażyć na sklarowanym maśle, wtedy kotlety będą bardziej delikatne.
  • gotowe kotlety pożarskie 4. Gotowe kotlety możemy podać z ziemniakami puree i gotowaną marchewką.

Porady

Kotlety dla urozmaicenia możemy nadziać pieczarkami, serem czy zblenderowanym groszkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować