Placuszki z cukinii na bogato.

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lato to okres, w którym cukinię możemy spotkać na każdym kroku, u mnie na działce też jest jej sporo. Postanowiłam dodać ten przepis i zachęcić innych do przygotowania potraw z cukinii.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 duża cukinia lub 2 małe,
    - 2 jajka,
    - szklanka mąki pszennej,
    - sól,
    - pieprz,
    - olej.

    Dodatki:
    1 Sos koperkowy:
    - 1 serek śmietankowy,
    - 2 łyżki śmietany 18%,
    - garść koperku,
    - pieprz.

    2. Usmażona papryka:
    - 1 sztuka czerwonej papryki.

    3. Wędzony łosoś:
    - 100 g.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Placuszki z cukinii na bogato. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa do smażenia 1. Cukinię trzemy na tarce (grube oczka), nie trzeba jej obierać ze skórki. Następnie dodajemy 2 jajka, mąkę, sól i pieprz.
  • Smażone placki. 2. Smażymy placuszki na patelni z obu stron tak długo aż się zarumienią. Jeśli ciasto będzie się rozpadać warto dodać trochę mąki, aby skleiła masę.
  • Usmażona papryka 3. Podczas gdy nasze placuszki smażą się na patelni, podsmażamy paprykę. Potem kładziemy ją na papierowy ręcznik w celu odsączenia z tłuszczu.
  • Sos koperkowy 4. Następnie robimy nasz sos. Do miseczki dajemy serek, śmietanę, pieprz i garść pokrojonego kopru.
  • Gotowe placuszki z cukinii 5. Kiedy wszystko jest gotowe możemy przygotować nasze placuszki do podania. Kładziemy na usmażony placuszek kawałek wędzonego łososia, paprykę (ja kładę 3 kawałki ) oraz łyżeczkę sosu koperkowego.

Porady

Sos koperkowy możemy zastąpić sosem czosnkowym. Zamiast łososia polecam również kawałki kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować