Stary suchy chleb - 0,75 kg, 3 jajka, 1 średnia cebula, 2 łyżki bułki tartej do masy + do obtoczenia "kotletów", 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, inne przyprawy według uznania, można dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek, drobno pokrojoną paprykę lub posiekane i przesmażone pieczarki, olej do smażenia.
"kotlety mielone" z suchego chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Namaczamy chleb. Obieramy i drobno siekamy cebulę i czosnek. Odciskamy chleb i kolejno dodajemy bułkę tartą, jajka, cebulę, czosnek, przyprawy według uznania i ewentualnie pozostałe składniki (natka pietruszki, koperek itd.). Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, formujemy "kotlety", obtaczamy w bułce tartej i smażymy do zrumienienia na rozgrzanym oleju.
Komentarze