Kotlety mielone z sosem pieczarkowym

5 (1 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

To ciekawe urozmaicenie zwykłych mielonych kotletów. Są pyszne, sycące, a ich zrobienie nie zajmie wiele więcej czasu.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Kotlety:
    0,5 kg mięsa mielonego
    1 jajko
    1 średnia cebula, drobno skrojona
    2 zmiażdżone ząbki czosnku
    1 czerstwa bułka namoczona w wodzie
    Natka pietruszki
    Bułka tarta
    Olej

    Sos pieczarkowy
    500g pieczarek
    1 cebula
    1 szklanka bulionu
    5-6 łyżek śmietany
    1 łyżka mąki
    Sól, pieprz
    Olej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Kotlety mielone z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przekładamy do większego naczynia, dodajemy jajko, namoczoną-wyciśniętą bułkę, czosnek, sól, pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
    Cebulę drobno kroimy, smażymy na oleju. Następnie chłodzimy, po czym dodajemy do mięsnej masy. Natkę pietruszki drobno kroimy, dodajemy do mięsa. Mieszamy.
    Z masy formujemy kotleciki. Obtaczamy uformowane mięso w bułce tartej.
    Smażymy na oleju, z obu stron, do uzyskania złotego koloru.

    Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Całość mieszamy i podsmażamy. Następnie dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym rosołem (1-2 łyżki) i wlewamy do pieczarek. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.

    Kotlety podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą, polane sosem grzybowym, z ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Mięso mielone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować