Kotlety mielone z burakiem

5 (5 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kotlety mielone z burakiem są pyszne i soczyste na ciepło, smaczne na zimno do kanapki, można zapakować do pudełka.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mielonej wołowiny
    200 g mielonej wieprzowiny (np. z łopatki lub karkówki)
    1 surowy burak (ok. 100 g)
    1 jajko
    1 średnia cebula starta na tarce
    1 ząbek czosnku
    1 mała bułka (najlepiej czerstwa np. kajzerka)
    woda do namoczenia bułki
    bułka tarta do obtoczenia
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Kotlety mielone z burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę zalać wodą, odstawić do namoczenia, aż będzie miękka.
    Buraka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać mięso, startą na drobnej tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę, wszystko dokładnie wyrobić.
    Zwilżonymi wodą dłońmi nabierać porcje mięsa, uformować kotlety, następnie obtoczyć w bułce tartej kolejno wszystkie kotlety.
    Smażyć z obu stron na rumiano przez kilka minut na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Po usmażeniu przełożyć do żaroodpornej formy , i wstawić bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować