Kotlety mielone z burakiem są pyszne i soczyste na ciepło, smaczne na zimno do kanapki, można zapakować do pudełka.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
200 g mielonej wołowiny
200 g mielonej wieprzowiny (np. z łopatki lub karkówki)
1 surowy burak (ok. 100 g)
1 jajko
1 średnia cebula starta na tarce
1 ząbek czosnku
1 mała bułka (najlepiej czerstwa np. kajzerka)
woda do namoczenia bułki
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia
Kotlety mielone z burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułkę zalać wodą, odstawić do namoczenia, aż będzie miękka.
Buraka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać mięso, startą na drobnej tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę, wszystko dokładnie wyrobić.
Zwilżonymi wodą dłońmi nabierać porcje mięsa, uformować kotlety, następnie obtoczyć w bułce tartej kolejno wszystkie kotlety.
Smażyć z obu stron na rumiano przez kilka minut na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Po usmażeniu przełożyć do żaroodpornej formy , i wstawić bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15 minut.
Komentarze