40 g (2 garście) roszponki
2-3 mandarynki
35-40 g parmezanu lub grana padano
120 g (około 10 sztuk) krewetek (mrożonych lub świeżych surowych krewetek)
2 ząbki czosnku
20 g masła
1/2 awokado hass
sok z połówki cytryny
1/4 małej czerwonej cebuli
1/2 papryczki chili, drobno posiekanej
sól i pieprz
Sos
1 łyżeczka syropu klonowego
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka soku z pomarańczy lub cytryny
Sałatka z krewetkami i mandarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki rozmroź. Nieobrane oczyść z pancerzy i przewodów pokarmowych.Tak przygotowane krewetki opłukać i osuszyć.
Na patelni podgrzać masło, włożyć drobno posiekany czosnek i chili. Smażyć przez pół minuty. Włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony, dodać sok z cytryny, krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez minutę, aż krewetki zmienią kolor z szarego na różowy. Doprawić solą i odstawić z ognia.
Awokado obrać i pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.
Pokroić cebulę, skropić sokiem z cytryny.
Mandarynki obrać i pokroić w plasterki.
Wymieszać wszystkie składniki sosu (roztrzepać rózgą lub widelcem), doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Roszponkę rozłożyć na talerzu formując koło, skropić sokiem z pomarańczy lub cytryny.
Na wierzchu równomiernie po kołu ułóż plasterki awokado, kawałki mandarynki,cebulę oraz krewetki smażone na maśle z czosnkiem.
Całość polać gotowym sosem i posypać tartym serem (ściętych obieraczką do warzyw) i podawać.
Komentarze