Kotlety mielone z brokułami zapiekane w sosie serowym

4.48 (189 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Ser i brokuły to świetne połączenie. Dziś proponuję danie nieco bardziej treściwe - brokułowe kotlety mielone, zatopione w intensywnie serowym sosie. Wszystko to zapieczone w piekarniku.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Kotlety:
    500g mięsa mielonego
    1 brokuł (500g)
    1 bułka kajzerka
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka

    Sos:
    300 ml kwaśnej śmietany 12 %
    150g twardego sera, u mnie cheddar
    100g mozzarelli
    100g sera gouda
    sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.48 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotlety mielone z brokułami zapiekane w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuły dzielimy na mniejsze części (wraz z obraną łodygą). Gotujemy w osolonej wodzie przez 15-20 minut. Studzimy. W misce umieszczamy mięso mielone, rozgniecione brokuły, namoczoną w wodzie i odsączoną bułkę, posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dosypujemy również przyprawy. Zagniatamy na gładką masę, formujemy duże kotlety.
  • 2. Przygotowujemy sos: kwaśną śmietanę mieszamy ze startymi na tarce serami. Doprawiamy do smaku.
  • 3. 1/2 sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Układamy kotlety, zalewamy pozostałym sosem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 1h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować